מבחנים במדעים בכיתה ו': איך לתפוס את התלמידים בין הכוכבים לאדמה?
אז, אתם מתכוננים לשיעור במדעים בכיתה ו', ואתם שואלים את עצמכם: איך תוכלו לגרום לתלמידים להתעניין במבחנים ובנושאים המוקדשים למדע? זה לא קל, ולא רק בגלל הנושא המשעמם לכאורה, אלא גם כי אלו אותם ילדים שעד לפני עשר דקות שיחקו עם הטלפון החכם שלהם. אז איך שואבים את תשומת הלב של דור הזום והסלפי? תשובה קלה: דברו כמו שאתם מדברים עם חברים, והפכו את זה לכיף! אז בואו נעמיק לעולם המופלא של המבחנים במדעים בכיתה ו'.
למה המדעים? מהם המבחנים? ומה הם בעצם עושים?
כיתה ו' היא זו שתשמש כגשר לעבודת מדעים בבית הספר העל יסודי. כאן התלמידים מתחילים לעשות סדר במידע שנלמד לכדי הנחות, ניסויים ותצפיות. המבחנים מדגישים את החשיבות של השאלות היפות – לא רק בכיתה, אלא גם בעולם היותר רחב. יש כאן הזדמנות לגלות את נפלאות הטבע, בין אם מדובר באטומים ובין אם בכוכבים.
נבחן כמה דוגמאות נפלאות למבחנים במדעים:
- לפני התחלה: מהי התגובה הכימית?
- אין דבר כזה סתימות: מה קורה כשיש חומרים שונים?
- הכוח של הכבידה: איך הכוח משפיע על עצמים?
מה התלמידים צריכים לדעת על המבחן?
כמו בכל מבחן, יש דברים חשובים שצריך לדעת לפני שמתחילים:
- לקרוא את השאלות היטב לפני שמתחילים לענות.
- לחשוב לפני כותבים תשובה, ולא לרוץ ישר לחלק ב' של השאלה.
- לא להיבהל! זה רק מבחן, לא מבחן החופש הגדול, ובטח שלא המבחן של החיים!
איך מתכוננים למבחן במדעים?
1. לעשות ניסויים בבית: אל תחששו לשלוף חומרי ניקוי ולהכין "ניסויים" עם הילדים. זה יכול להוביל להוצאות קלות – חומרים דליקים, סודה לשתייה, וכל מה שצריך כדי לראות ברק.
2. לשאול שאלות: בכל יום, חפשו תשובות לשאלות שיכולות להדהים את התלמידים. כמה ימים אחרי, שאלו את התלמידים מה הם גילו?
3. להשתמש בטכנולוגיה: יש מסמכי PDF, אתרים ואפליקציות שמציעות חוויות למידה המוסיפות עניין בכל מדע!
שאלות ותשובות שיזעזעו לכם את התודעה!
- שאלה: מהי התגובה הכימית?
- תשובה: תגובה כימית היא כאשר חומרים מפסיקים להיות מה שהם הופכים למשהו חדש!
- שאלה: מדוע חלקיקים כל כך קטנים משפיעים על החיים שלנו?
- תשובה: זה פשוט – עם כל האלקטרונים והאטומים, הם מבנים את כל העולם שסביבנו!
- שאלה: איך הכוח משפיע על כוכבים?
- תשובה: הכוח משפיע על הכוכבים בגדול – הם סובלים מהכבידה שלהם, מה שמחזיק אותם יחד!
מדעים – בין העבר להווה
אם נגלול את ההיסטוריה של המדעים, נתגלה שבמדע יש עקרונות שתחום הידע הזה חקר. כל צעד קדימה מלווה במבחנים לשם עיבוד התהליך. המדען הראשון שפיתח את הדברים הללו היה אריסטו, שאמר שצריך לתפוס את החומר מהמסה ומהתנועה.
העתיד במדעים הוא כה מרגש, כדאי שהילדים יתחילו להכיר עם עקרונות המדע בחיהם מבית ספר אפילו אם זה מלווה במבחנים. חשוב לעניין אותם שאין מדעים בלי עבודה! עבודה היא עקרון חזק בבניית עקרונות חדשים.
למה המבחנים הם בעצם כיף?
למרות מה שאמרנו עד כה, מבחנים יכולים להיות חוויה מהנה ומלמדת. הם מאפשרים לתלמידים לבחון את הידע שלהם בצורה מהירה ולא משעממת. כל מיני הזדמנויות להפתיע, וזה די משמח לראות כיצד הטובים ביותר יוצאים מתוך הלחץ.
ישנם כמה יתרונות להגרלה של מידע:
- הכנה לגיבוש צוות
- מגרש למשחקים
- הבנה מעמיקה של הנושאים
- עידוד שיתוף פעולה ותקשורת
ונסיים עם קצת הומור במדעים?
ולסיום – איזה מדען פועל לעיתים קרובות בשמחה? זה כמובן “הכימאי”, כי הוא תמיד ממציא דברים חדשים. או אה, לא נבול את המבחנים, אבל תמיד כדאי לזכור שעם קצת הומור אפשר לקחת כל חומר ולכך מנקודת מבט חדשה!
אז בפעם הבאה כשאתם מתכוננים למבחן במדעים, זכרו לשים את הצחוק בקדמת הבמה, תוך שאתם מסבירי פנים. אחרי הכל, בסוף היום, גם מדע צריך להיות מהנה!