שוק ההון

מגפות ומלחמות – כיצד השתנה שוק ההון בשנים האחרונות?

שוק ההון

מה שהעולם שלנו עבר בשנתיים-שלוש השנים האחרונות, נדמה שבתקופות אחרות בהיסטוריה האנושית לא עברו בפרקי זמן הרבה יותר ממושכים, בוודאי בכל מה שקשור להיבטים והשפעות כלכליות.

זה התחיל עם הקורונה שתקפה אותנו לפני כמה שנים, ליוותה אותנו יותר משנה והשביתה את הכלכלה העולמית כמעט לגמרי, זה נמשך עם המלחמה בין רוסיה לאוקראינה אשר נמשכת עד עצם היום הזה, מבלי שאנחנו רואים את סופה. למלחמה הייתה השפעה גלובלית ולא רק מקומית. כעת, עם תחילת המלחמה בין ישראל לחמאס, הצפי לפתיחת חזית צפונית מול חיזבאללה, והחשש למלחמה כוללת בין ארה"ב לאיראן, אלו צפויים להשפיע על כל העולם. הרי שמדובר באירועים בסדרי גודל עצומים שיש להם השפעות מרחיקות לכת בהיבט הכלכלי.

בעיקרון, אנחנו יכולים לבחון מקרים של מלחמות קודמות, בשביל לדעת איך הן משפיעות על השקעות גלובליות. ישנן מלחמות שהייתה להן השפעה משמעותית בגלל האפקט הרחב והמצטבר שלהן (למשל, מלחמת יום כיפור שהובילה לעליית מחירי הנפט בעולם) מנגד היו מלחמות מקומיות שהייתה להן השפעה מאוד מצומצמת.

אז איך מגיפות ומלחמות משפיעות על השקעות גלובליות?

כדי להבין מה המצב היום בשוק ההון בעקבות הקורונה והמלחמות השונות, חשוב להבין ראשית כיצד תופעות אלו יכולות להשפיע על השקעות גלובליות ועל השוק בכלל.

תחילה, תופעות כאלו יוצרות אי וודאות בשוק. אנחנו לא יודעים כמה זמן הן יימשכו ואיך הן ישפיעו. כשיש אי וודאות אנשים לא ממהרים להשקיע, אנשים לא ממהרים לקנות, מעדיפים לחסוך בהוצאות, מתוך הנחה שאולי מחר יהיה פחות טוב. לכן כל ההתנהלות נובעת מאותה אי וודאות, בין אם זה של משקיעים ובין אם זה של ממשלות ומדינות.

שנית, ממשלות צריכות להזרים כסף למקומות לא צפויים. לכן יש צפי לגרעון ממשלתי, מה שיחייב קיצוצים ועלייה במסים. הבנקים המרכזיים יעלו ריביות בתקווה להתמודד עם האינפלציה, דבר שיכול להקל על ההתמודדות עם המצב, אך לפגוע בתשלומים, למשל של משכנתאות.

שלישית, במקרים של מגיפות או מלחמות, שוק העבודה נפגע. אנשים לא עובדים באופן מלא או כלל. זה פוגע בייצר ובהכנסות. יש לכך השפעות מרחיקות לכת על המשק ועל כל אזרח בפרט.

על מצד שוק המניות היום

נכון למועד כתיבת מאמר זה, מי שבודק את מצב שוק ההון היום, מגלה מצד אחד, עליות בשווקים בארה"ב, שהגיעו לאחר הירידות שהיו בתקופת הקורונה, ומנגד בישראל אפשר לראות ירידה לאורך שנת 2023.

זו נובעת הן בגלל המלחמה והן בגלל אירועים פנימיים שהתרחשו בישראל במהלך השנה האחרונה.

כפועל יוצא בזאת, מצב שוק ההון כפי שהוא היום יוצר הזדמנות למשקיעים לרכוש בזול.

מצד שני, אם הירידות ימשיכו, אזי שהם לא ירוויחו מכך. יחד עם זאת צריך לזכור, שהשוק משתנה. הוא לא נשאר באותו מצב, וסביר להניח, כשהמצב המדיני יתייצב, אז גם השוק יתחיל לטפס.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *