הטרגדיה של מקבת': בין כוחות עליונים לטבע האנושי
מכירים את התחושה הזו כשאתם רואים סדרת טלוויזיה מדהימה ולא מצליחים להפסיק ללחוץ על הכפתור ה"אחרון"? ובכן, סיפורו של מקבת' הוא בדיוק כזה – רק שעם פחות אפקטים גרפיים ויותר קטיושות עליזות. דמיינו את זה: גיבור מנצח שהופך בבת אחת לנבל, מסעות אפלים לנקמה, והאם העל מספרת על כל זה בעזרת דיאלוגים נוגעים ללב – מה יכול להיות יותר מעניין מזה?
האדם, כוחם של החיים והיקום המשוגע
מקבת', שאבו של שייקספיר, מציע לנו הצצה לעמקי הנפש האנושית. התחילה כתלונה של אדם שרצה להיות מלך, אך במהרה הפכה לטרגדיה מכל מה שחשבנו שידענו על מוסר ואחריות. נישואיו לגברת מקבת' הרי הם דוגמא מעולה לכך. כי מי לא מכיר את האישה שמביאה לבן הזוג שלה רעיונות מטורפים יותר מכרטיסים לטיסות זולות לניו זילנד?
למה זה קורה? כוננות נפשית!
כדי להבין את ההתפתחויות הקשוחות במקבת', יש להבין כמה דברים בסיסיים לגבי בני אדם:
- אמביציה – לעיתים אמביציה היא יריית הפתיחה לשיגעון.
- השפעות – סביר להניח שהמכשפות לא היו זקוקות למדריך לדלפק השיפוט של מקבת'.
- גלגל ההיסטוריה – היסטוריה נוטה לחזור, כמו שתמיד אומרים, גם אם זה מוביל להוצאות לא רצויות על טיפול נפשי.
כיצד התמונה משתנה? פיתול על פיתול!
בערך במחצית הדרך, הדברים מתחילים לדעוך. מקבת' שבטים בסיוטים חמושים, מחפש חיזוק מזוג המכשפות. וכל זה במדינה שבה מלאך המוות מסתובב קרוב יותר מכל אחד אחר, והכוח האבסולוטי שמקבל מקבת' מתברר להיות הסכין המרה בעליס, שמנקבת את יחידותיו הפנימיות.
המילים המדברות: שייקספיר היה גאון
הכותב, דורש מאיתנו להרגיש עם הדמויות עד תום, ולא רק על ידי בחירת המילים – אלא וגם על ידי המבנה שנבחר. לדוגמה, הדיאלוגים המוכנים של מקבת' וגברת מקבת' מעבירים את התחושות והמחשבות בשאגה, עד שאפשר לשמוע את זה אפילו בקול נמוך.
שאלות ותשובות – הכנה לפגישה עם השופט שייקספיר!
מה מניע את מקבת' לרצח? האם זו שתיית של קפה תורמת?
יודעים מה? לחשוב על קפה לעיתים אפילו מוסיף רמז לתגובה רגשית – אבל התשובה האמיתית היא אמביציה משוגעת, תוצאה של חיזוק המכשפות.
האם יש סיכוי שאנשים ישתמשו במקבת' כמדריך לפוליטיקה?
בוודאי! לא מפתיע להיתקל בכמה אידיאולוגים סוערים משאירים את הממצאים שלהם ו…אה, נו, עושים דברים.
האם מקבת' הוא גיבור או נבל? או אולי זה הכל באשמת האישה?
כולנו יודעים שאין כמו טוויסט בסיפור. מקבת' הוא גיבור טרגי, שאי לכך ניזוק מחוסר היכולת לקבל את האמת על עצמו, אבל כן, גם אומר דברים מגוחכים כמו כל אדם בשר ודם.
השלכות פילוסופיות: מה למדנו מזה?
במרכז הטרגדיה נוגעים המאבק בין טוב לרע, הפיתויים שמביאות לנו החיים, ובנוסף, היכולת שלנו לבחור. כמו שאומרים, "המשפט של מקבת'" יכול להיות מחקר מצוין למי שרוצה להבין את מהות החיים – כנראה עלינו לאמץ את קמצנות המכשפות שעיכבו את פסיעותיהם של הגיבור.
דילמות מוסריות ואיזה חוש הומור ירדוף אותנו?
אם יש משהו שאפשר לקחת מהמשחק של מקבת', זה איכשהו להגיע למקומות האפלים אם השטן בעדך. ראשית, עלינו להבין שרבים מהבחירות הנבאות הם תוצר של חופש הרצון שלנו – גם אם כל חלק של היקום ידחף אותנו בהצלחה או יגביל אותנו בשגיאות.
סיכום: אחרוני הטרגדיות ומלחמות אגו
אי לכך, הטרגדיה של מקבת' לא רק סוחפת אותנו בנושאים של אהבה, כוח, תיאוריה רומנטית קלאסית, אלא גם מערערת על ההנחה האוטומטית שלנו לגבי המורכבות של עקרונות בממשלות ובמהלך המלחמות למען החירות.
בסופו של דבר לא מדובר רק בסיפור על מלך שציעור אלא גם על עצמנו; תמיד יהיו כוחות מפתים. אז בפעם הבאה שאתם מתמודדים עם דילמה, זכרו את מקבת' – ולא איך הוא חזר מהדמוקרטיה למאכל האופציות השנואות עלינו.