פינוקיו של גיירמו דל טורו – על הקסם והקונפליקטים שבסיפור מתוחכם
בואו נדבר קצת על פינוקיו. כן, אני מדבר על אותו בובת עץ שכבשה את עולמנו מאז ומעולם. מה ההבדל, אתם שואלים? ובכן, כשמדובר בגרסה שגיירמו דל טורו נוגע בה – אתם יכולים להפסיק לדמיין את הפנים של דisני, ולהתכונן לחפירה אמיתית, אולי לא בפינוקיו עצמו, אלא באישיות המיוחדת שטבועה בו. אם חשבתם שנדבר על פינוקיו בהקשרים הקלאסיים – טובים, רעים, גובה שנולד מהזנחה – אנחנו טסים לעמקי נשמה, משברים פנימיים ופרשנויות מעניינות במיוחד.
העץ שיש לו מה לומר – האם פינוקיו עומד במבחן הזמן?
מה אתם חושבים? האם בובת עץ יכולה להרגיש? יהיו שיגידו שזה מגוחך. אך לא כך גיירמו דל טורו ראה את הדברים. כשאנחנו מדברים על דמויות כמו פינוקיו, אנחנו לא מדברים על הדבר השולי שבין משחק ילדים לגיבור על. אנחנו מדברים על תמונת ראי של המאבק האנושי.
- האם פינוקיו רק רוצה להיות ילד אמיתי? או שמא יש לו שאיפות גבוהות יותר?
- האם המשחק של דל טורו במושגים של זהות יגרום לנו לחשוב מעבר לא רק על פינוקיו, אלא גם על עצמנו?
- מה אפלטון היה אומר על פינוקיו של דל טורו?
פערים בין גרסאות שונות
אנחנו יודעים שפינוקיו כבר לא הכניס אותנו לאווירת הקיץ החמימה. הבעיה היא שהסיפור המקורי מלא בביקורת על חברה. כל כך הרבה מסרים מוסריים ומורכבים מסודרים בעדינות בין השורות. ובדקות האחרונות של התבוננות, גיירמו דל טורו טווה מחדש את הסיפור כדי שיתאים לעידן המודרני.
בין העץ, אפלה ואור – הסיפור של פינוקיו
שימו לב, ככל שהסיפור מתקדם, אנחנו עדים לתהליך התבגרות של פינוקיו; זה לא רק על כך שהוא מבקש להיות ילד, אלא כיצד הוא מתמודד עם ההשפעות החיצוניות.
אחת השאלות העיקריות שעלו בעבודתו של דל טורו היא: האם פינוקיו יכול להיות הילד שאנחנו רוצים שהוא יהיה? אז, מה הבעיה בעצם? כל ילד רוצה להיות טוב, לעלות על מסלול ההצלחה. ובכן, פינוקיו מוצא את עצמו מתמודד מול לחצים חברתיים, ציפיות משפחתיות ואף דמויות אפלות, שדורשות ממנו לוותר על עצמיותו.
התגברות על המכשולים – מה הכוח של פינוקיו?
יש המון מכשולים שצצים בדרכו של פינוקיו. כל מכשול הזה מגיע עם אתגרים שדורשים אומץ, אהבה, אבל גם הרבה דמיון.
- האם פינוקיו יכול להתגבר על פחדיו?
- איך דל טורו מצליח להחיות את הפחדים הפנימיים של דמויות מסוימות?
- ולא פחות חשוב – מה זה אומר להיות "ילד אמיתי" בעידן המודרני?
הקול והצבע – שפה ויזואלית שמשנה את הכל
כשהעיניים נפתחות והלב יוצא למסע, דל טורו מציג בפנינו כלי ויזואלי שאינו רק מרהיב אלא גם מעורר מחשבה. בחירת הצבעים, העריכה וכל פרט קטן הופך את הצפייה לחוויה. דל טורו יוצר נרטיב שמדבר את שפת התמונה.
מה שמסתתר מאחורי המסך
בין אם זה חנות צעצועים משמעותית עם בובות מעוררות ישנוניות, או הסביבות האפלות שמטרידות את רוחו של פינוקיו, כל פרט מקבל משמעות חדשה. תאגידים, קפיטליזם, וטכנולוגיה הפכו למרכיבים שמילוים את עולמו של פינוקיו. כל זה מתובל באירוניה מעודנת, שמחייבת אותנו להביט עצמנו במראה לרגע.
דיאלוגים עם דמויות – פינוקיו בשיח עם עצמו
נכון, כשאנחנו מדברים על דיאלוגים, אנחנו מתכוונים גם על הסרטון, אבל כשמונולוגים פנימיים מתנהלים, אנחנו נכנסים למעמקי התודעה. מה קורה כשפינוקיו נדרש לעמוד מול האמת הפנימית שלו?
- כיצד גיבור מבצע מאבק פנימי?
- האם יש ערך לחשוב על אמיתות כואבות?
- איך אפשר להשתמש באירוניה כדי להתרחק מהכאב?
אז, מה השורה התחתונה – האם הפן החדש של פינוקיו מצליח?
אז אם עורכים סיכום מהיר על מה שראינו עד כה – אפשר לומר שגרסתו של גיירמו דל טורו לפינוקיו לא רק מדברת על ילד שרוצה להיות אמיתי, אלא על מסע עצמאי להגעה לאמת הכי אישית. היא מספקת לנו מבט חדש על מהו פינוקיו בעידן המודרני, ויותר מכך, מה זה אומר להיות טוב.
והכי חשוב, אל תשכחו: החיים לא תמיד לגמרי מסודרים כפי שטוענים המדריכים. במובן מסויים, פינוקיו מציב בפנינו שאלה מרתקת: מהו ילד אמיתי במאה ה-21?
אז אחרי כל השיח הזה – זה הזמן שלכם לשאול את עצמכם: האם אתם פינוקיו? האם אתם מודעים למאבק הפנימי שלכם? כי אם לא,