פינגווקולה: מדריך מקיף לאבחון, טיפול ומניעה

פינגווקולה (Pinguecula) הינה גדילה צהבהבה או לבנבנה, שאינה סרטנית, המתפתחת על גבי הלחמית של העין. היא מופיעה בדרך כלל בצד הקרוב לאף של העין ובניגוד לפטריגיום, אינה מתפשטת על פני הקרנית ובדרך כלל אינה משפיעה על הראייה.

פינגווקולה מתפתחת בעיקר כתוצאה מחשיפה ממושכת לקרינת השמש, רוח, אבק ויובש. היא שכיחה יותר בקרב אנשים שנחשפים רבות לשמש, וסיכון ההתפתחות עולה עם הגיל, בעיקר מעל גיל 40.

תסמינים ואבחון

בדרך כלל, פינגווקולה אינה גורמת לתסמינים משמעותיים והאבחון נעשה במהלך בדיקת עיניים שגרתית. עם זאת, במקרים מסוימים, בעיקר כאשר הפינגווקולה מתנפחת או מתגרה, עלולים להופיע תסמינים כגון:

תחושת גוף זר בעין או תחושה של "משהו בעין". גירוי ואדמומיות בעין, במיוחד באזור הפינגווקולה. יובש בעין, לעתים מלווה בתחושת צריבה או גרד. דמיעת יתר כתגובה לגירוי. אי נוחות בעת הרכבת עדשות מגע, אם הפינגווקולה נמצאת באזור העדשה.

האבחון של פינגווקולה הוא קליני וניתן לזיהוי בקלות על ידי רופא עיניים או אופטומטריסט באמצעות בדיקת מנורת סדק, המאפשרת הסתכלות מוגדלת ומפורטת על שטח פני העין. לעתים, לצורך הבדל מגידולים אחרים, עשויות להידרש בדיקות נוספות.

דרכי טיפול בפינגווקולה

ברוב המקרים, פינגווקולה אינה מצריכה טיפול אקטיבי כל עוד אינה גורמת לתסמינים משמעותיים או לבעיות אסתטיות. עם זאת, ישנם מספר גישות טיפוליות בהתאם לחומרת המצב:

טיפול שמרני: עבור פינגווקולה קלה עד בינונית, הטיפול מתמקד בהקלה על תסמינים ובמניעת החמרה. טיפות עיניים מלאכותיות (דמעות מלאכותיות) יכולות לסייע בהפחתת יובש וגירוי. במקרים של דלקת (פינגווקוליטיס), עשויות להירשם טיפות עיניים המכילות סטרואידים לתקופה קצרה כדי להפחית את הנפיחות והאדמומיות.

טיפול כירורגי: במקרים נדירים, כאשר הפינגווקולה גדולה במיוחד, גורמת לאי נוחות משמעותית, מפריעה להרכבת עדשות מגע, או מהווה בעיה אסתטית משמעותית, ניתן לשקול הסרה כירורגית. ההליך נקרא אקסיזיה של פינגווקולה, והוא כולל הסרת הגדילה תחת הרדמה מקומית. במקרים מסוימים, כדי למנוע הישנות, עשוי הרופא להשתמש ברקמת לחמית מהמטופל עצמו או בשתל אמניוטי לכיסוי האזור שממנו הוסרה הפינגווקולה.

טכנולוגיות מתקדמות: בשנים האחרונות, התפתחו טכניקות כמו כריתה באמצעות לייזר או קריותרפיה (טיפול בקור) להסרת פינגווקולה, המציעות חלופות פחות פולשניות לניתוח מסורתי.

תופעות לוואי ושיקום לאחר טיפול

לאחר הסרה כירורגית עשויות להופיע תופעות לוואי זמניות כגון אדמומיות, אי-נוחות, דמעת יתר, תחושת גוף זר וראייה מטושטשת זמנית. רוב התופעות נעלמות תוך ימים עד שבועות, כאשר ההחלמה המלאה עשויה להימשך עד חודש.

במהלך ההחלמה, נדרש שימוש בטיפות אנטיביוטיות וסטרואידים, והימנעות מפעילויות מסוימות. יש לציין כי קיים סיכון להישנות הפינגווקולה, במיוחד ללא הגנה מתאימה מגורמי הסיכון.

מניעה והמלצות

להפחתת הסיכון להתפתחות פינגווקולה או למניעת החמרה, מומלץ:

הרכבת משקפי שמש איכותיים עם הגנת UV. שימוש בכובע רחב שוליים בחוץ. הימנעות משהייה ממושכת בסביבות מאובקות או יבשות. שימוש בטיפות עיניים מלאכותיות לשמירה על לחות. הפסקת עישון, שעלול להחמיר את המצב.

מי מטפל בפינגווקולה?

הטיפול בפינגווקולה נמצא בתחום אחריותם של רופאי העיניים (אופתלמולוגים). במקרים מורכבים יותר או כשנדרשת התערבות כירורגית, עשוי להידרש מומחה ברפואת קרנית או רפואת העין החיצונית. אופטומטריסטים יכולים לזהות את המצב ולהפנות לרופא עיניים לפי הצורך.

עלויות טיפול בפינגווקולה

עלויות הטיפול בישראל משתנות בהתאם לסוג הטיפול והמסגרת:

בדיקת עיניים בקופת חולים: 0-30 ₪, תלוי בביטוח המשלים. בדיקה פרטית: 500-800 ₪. טיפות עיניים מלאכותיות: 30-80 ₪ לבקבוק. טיפות עיניים תרופתיות: 50-150 ₪. הסרה כירורגית במסגרת ציבורית: השתתפות עצמית של כ-300-500 ₪. הסרה כירורגית פרטית: 4,000-8,000 ₪. טיפולי לייזר מתקדמים: 5,000-10,000 ₪.

מומלץ לבדוק את היקף הכיסוי מול קופת החולים והביטוח הפרטי, שכן הזכאויות משתנות בין תכניות ביטוח שונות.

MedOnline – מידע מקצועי ומציאת רופאים מומחים

פורטל MedOnline מהווה מקור מידע אמין ומקיף על מחלות עיניים, כולל פינגווקולה. באתר תמצאו מאמרים מקצועיים, המלצות מניעה מעודכנות ומידע על טיפולים חדשניים. הפורטל מאפשר גם איתור רופאי עיניים מומחים ברחבי ישראל, לפי תת-התמחויות, אזור גיאוגרפי וזמינות תורים. מערכת הדירוג מציגה חוות דעת של מטופלים קודמים, מה שמסייע בבחירת הרופא המתאים ביותר.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *