גיל אחריות פלילית: מה צריך לדעת לפני שמסבירים?

מה הקו השברירי בין ילדות לבגרות? גיל האחריות הפלילית בישראל

אתם שומעים את זה כל הזמן: "זה היה בגיל 18", "הוא היה רק בן 14", "איפה ההורים?" כן, מדובר בגיל אחריות פלילית. ויש כאן פרדוקס מעניין שעשוי לשבור את הראש – האם ילד בן 12, שבמקרה לקח את הכדורגל של השכן, צריך לשבת בכלא? או שזה דווקא המורה שאמור להעניש? זהו נושא שטסלים עליו עשרות דוקטרינות משפטיות וגישות פילוסופיות, וקל מאוד להתבלבל. אז מה זה בעצם גיל האחריות הפלילית ומה עושים עם זה? בואו נעבור על הנושא עם קצת הומור ומתודולוגיה משפטית.

אז מה זה בכלל גיל אחריות פלילית?

גיל האחריות הפלילית הוא הגיל שבו אדם נחשב אחראי למעשיו הפליליים במובנים המשפטיים. בישראל, גיל זה עומד על 12 לבנים ו- 10 לבנות. כן, שמעתם נכון – 10! (קצת מסוכן, לא?) זה אומר שלמעשה ילדים יכולים להיות אחראים משפטית על המעשים שלהם, אפילו אם הם עדיין לא יודעים לקרוא את כל השלטים בכיתה!

  • גיל 10 – אחראיות פלילית לבנות.
  • גיל 12 – אחריות פלילית לבנים.
  • מעל גיל 18 – נהיה מבוגרים, נהיים אחראים יותר, על עצמנו ושל אחרים.

למה זה חשוב ואיזה בעיות עולות?

אולי אתם תוהים: "למה בכלל יש גיל ספציפי כמו זה?" אז הנה תשובה לא נוחה – כל תאוריה משפטית ולאומית מחייבת אותנו להציב גבולות הגיוניים. אבל כמו שאנחנו יודעים, גבולות אלו יכולות להיות…

בלאגן משפטי

להגיד שגיל האחריות הפלילית לא יוצר בעיות זה כמו לומר שהילד הבא שתשמעו עליו שבר את השיאים באולימפיאדה לא לשיקול דעת טוב. יושבים עורכי דין על הגדר, השופטים מבולבלים וההורים? הם מתים על הילדים שלהם יותר ממה שהם מתים על דוחות חנייה. אז מה קורה כשהילד שבורח מהמוקד? לוקחים אותו לשיחה ריבתית או לבית משפט?

שאלות שיש לשאול

נחשו מה! הנה כמה שאלות ותשובות שיעזרו לכם להבין את הנושא עוד יותר:

  • ש: למה רק בגיל 10 לבנות ו-12 לבנים?
    ת: כי מסתבר שילדים בנות יותר בוגרות מגברים כבר בגיל הזה! (או שילדים פשוט יותר מתוקים והאמת כואבת).
  • ש: מה קורה למי שעושה עבירה לפני גיל 10?
    ת: במקרים שונים, יש להם כל מיני פתרונות כמו טיפול בהתנהגות (ולא, זה לא אומר שוקולד וקרם שוקולד).
  • ש: האם הילד יכול לקחת אחריות משפטית על מעשה לא חוקי?
    ת: בהחלט! אבל אם הוא במצב קשה, השופט עשוי להעביר אותו לטיפול.

והתמודדות עם המושג גיל אחריות פלילית בגרסה חדשה

מה אם נגיד שיבוא יום והילדים האלה עשויים להיות מנהיגים שלנו? או שחקני כדורגל? מה אם הם ימשיכו לעשות טעויות? כיצד נוודא שהם לא סוחבים צל של עבר פלילי? כל ההנחות והתהיות האלה מצביעות על צורך ממשי בשיח מחודש בנושא גיל האחריות הפלילית.

האם זה תשובה מספקת? מה עושים עם זה?

כמובן, לדבר על זה זה קל – אבל מה עושים? בעיני, הגיע הזמן להתחיל לחנך את הילדים לדבר על מה זה להיות אחראי, לחשוב לפני שמבצעים מעשה, וגם לדעת כיצד לנהוג כשמתפסים. הנה כמה רעיונות:

  • הכשרות עצמאיות בבתי ספר, או אפילו סדנאות על אחריות.
  • שיחת חינוך עם ההורים על מהות האחריות ותוצאות המעשה.
  • סדנאות לשרה בשיחים בתיכונים על המתודולוגיה המשפטית.

לסיכום – משימה בלתי אפשרית?

אז בין אם אתם הורים, חברים או עורכי דין שיודעים כמה זה יכול להיות כואב, תזכרו: הגיל הוא לא תמיד רלוונטי כמו המעשה. הגיע הזמן לחשוב סימן מעניין לכל ההנחות שלנו לגבי אחריות ותוצאות מעשית של ילדים. בואו נשמור על כל ילד בחיים, בשיח, ובזמן הנכון, כך שכולנו נהיה משוחררים מהתחושות הלא נוחות של שיפוטיות!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *